​Äventyrare plockar plast i jolle byggd av skräp

Fredagen den 25 september plockar äventyraren Oskar Kihlborg skräp ur Riddarfjärden i Stockholm, från en optimistjolle byggd av just plastskräp. Segelturen är finalen i den treåriga kampanjen ”Optimist för havet” för att stoppa plasten i haven.


#optimistförhavet #sjöräddningssällskapet #hållsverigerent #svenskaseglarförbundet #oskarkihlborg
80 procent av allt skräp i havet kommer från land och en del av skräpet kommer tillbaka till våra kuster med strömmar och vågor. Jollen är byggd av plastskräp som samlats in för att visa på den stora mängd plastskräp som finns i våra hav och få folk att hjälpa till att minska nedskräpningen. Foto: Anders Mikaelsson SSPA

Plastskräp i havet är ett av vår tids största miljöproblem och varje år tillförs mellan 5 och 13 miljoner ton skräp i havet. 2050 beräknas det finnas mer plast än fisk i havet om inget görs. Plast som hamnar i naturen försvinner inte inom en rimlig tid – den sönderdelas till mindre och mindre bitar för att så småningom bli till mikroplast.

Projektet ”Optimist för havet” startade 2018, då frivilliga under Sjöräddningssällskapets ledning plockade skräp längs kusten. Syftet med projektet är att visa på den stora mängd plastskräp som finns i våra hav för att på sätt bidra till att minska nedskräpningen. Av det insamlade plastskräpet har sedan experter på SSPA på Chalmers byggt fem optimistjollar. Och det är en av dem som Oskar Kihlborg kommer att använda.

– Som äventyrare har jag sett många av världens mest natursköna platser och har ett stort engagemang för Östersjön. Därför känns det viktigt att uppmärksamma ett av vår tids största miljöproblem – och roligt att få göra det genom att segla i en optimistjolle som är byggd av skräp, säger Oskar Kihlborg. Den 25 september seglar Oskar Kihlborg optimistjollen runt Riddarfjärden och plockar upp skräp ur vattnet. Väl i hamn vid Stockholms Segelsällskap i Rålambshovsparken överlämnar han jollen till tre föreningar som kommer att använda den i sina ungdomsverksamheter.


– För Sjöräddningssällskapet har det varit viktigt att engagera oss i en av vår tids viktigaste miljöfrågor. Vi har gjort det genom att plocka skräp och sortera det för att få användbar plast till optimistjollarna. Ett hållbart hav är förutsättningen för att vi som älskar att vara på havet ska kunna fortsätta med det, säger Cia Sjöstedt, vd Sjöräddningssällskapet.


Projektet ”Optimist för havet” är ett samarbete mellan Håll Sverige Rent, Sjöräddningssällskapet och Svenska Seglarförbundet. En film om projektet finns att se här.