Är snowvolley nästa grej?

När det första EM i snowvolley arrangeras finns ett svenskt lag på plats. Josefine Tivefälth och Talar Kirkor spelar till vardags beachvolley i Göteborg Beachvolley Club och de har själva tagit initiativ till sin satsning.Snowvolley spelas på en 16 x 8 meter plan, med samma slags nät som i beachvolley. Underlaget är packad snö. Spelarna använder skor med dobbar. Varje lag består av två spelare. Max tre tillslag per lag är tillåtet och blockering räknas som ett slag.


– Vi letade efter beachvolleytävlingar att anmäla oss till. Då hittade vi snowvolley. Det såg sjukt roligt ut. Då tänkte vi, varför skulle vi inte vara med – vi är ju ett vinterland och sporten är häftig, säger Talar Kirkor.

EM-tävlingarna äger rum i Wagrain, Österrike 23–25 mars. Dessförinnan hinner teamet med en tävling på Europatouren i Plan de Corones, Italien.


Den officiella Europatouren har funnits sedan 2015 men i Sverige är sporten än så länge ganska okänd. Svenska volleybollförbundet har ingen officiell policy för snowvolley men förbundsordförande Saffet Eraybar är positiv till tjejernas satsning.


– Personligen tycker jag att det är fantastiskt. Oavsett vilken gren det är, så är det roligt för oss som håller på med volleyboll och jag kan se att vi i Sverige gör en satsning inom en inte allt för lång framtid, säger Saffet Eraybar.

Snowvolley fick stort genomslag som uppvisningssport under OS i Pyeongchang 2018. ”The coolest new sport”, rapporterade exempelvis CNN.